zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Hypoteční trh, včera, dnes a zítra

11. 12. 2019

Rok 2017 lze považovat za poslední klasický hypoteční rok z pohledu vývoje prodejů, které kulminovaly na konci jarní a podzimní sezony.

Dopady regulace ČNB na vývoj hypotečních úvěrů v roce 2019

Rok 2017 lze považovat za poslední klasický hypoteční rok z pohledu vývoje prodejů, které kulminovaly na konci jarní a podzimní sezony. V prvním pololetí 2018 začal polevovat zájem
o hypotéky a v létě ČNB ohlásila další vlnu regulace, ve které kromě LTV začíná regulovat i příjmy. Nově zavádí ukazatele DTI a DSTI s platností od 4Q 2018. Ve 2. pololetí 2018 tak přichází raketový růst zájmu o hypotéky, a to především z důvodu blížící se regulace. Nastává efekt takzvaného předzásobení.
Propad trhu v 1Q 2019 byl způsoben zejména předchozím předzásobením a částečně také vlivem regulace. Objem poskytnutých hypoték v tomto období klesl meziročně o 30 % k 15 miliardám.
Ve 2Q už bylo možné sledovat reálný dopad nové regulace, přičemž pokles objemu hypoték byl 12 %. Ve 3Q došlo k poklesu o 19 %. Zbytek roku je pak z důvodu loňského předzásobení neměřitelný.

 „Z dlouhodobého pohledu ceny hypoték výrazně poklesly na úkor bankovních marží. Žijeme v době téměř nulového rizika, marže bank už nemají kam klesat. Do budoucna budou banky pružněji reagovat na změnu tržních sazeb a ceny hypoték výrazně ovlivní vývoj rizika a nesplácení,“ říká Milan Voldřich, ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

Sledování poklesu trhu v objemu je však ovlivněno růstem průměrné hypotéky. V kusech je vidět reálný pohyb.

 Zatímco od ledna 2017 měly úrokové míry vzestupnou tendenci, na začátku roku 2019 začaly opět klesat. Důvodem jsou jednak nižší ceny zdrojů na trhu a také nižší poptávka, která nutí banky více soupeřit.

„Sazby klesají i přesto, že cena peněz na trhu roste. Konkurence zatím nutí banky absorbovat krátkodobé výkyvy na úkor svých marží, ale lze očekávat opětovný návrat k růstu sazeb,“ říká Milan Voldřich, ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

Zájemci o hypotéku by ji chtěli mít schválenou ještě před hledáním nemovitosti

7 z 10 vybraných klientů bank by chtělo mít jistotu schválené hypotéky ještě před hledáním bydlení. Většina si jich na základě výsledků hypoteční kalkulačky vytvoří seznam preferovaných bank, od kterých potom očekává minimálně srovnatelnou úrokovou míru, jako jim vyšla na internetu. Kontakt na odhadce získávají nejčastěji v bance, kde si berou úvěr. Vyplývá to

z průzkumu společnosti Ipsos pro Raiffeisenbank realizovaném mezi lidmi, kteří si v posledních dvou letech sjednali hypotéku.
Z průzkumu vyplývá, že pro 72 % respondentů je nejdůležitějším atributem hypotéky, zda budou mít jistotu, jestli je pro ně poskytnutí úvěru reálné. Najít v dnešní době vhodné bydlení je velmi složité.
O nemovitosti je velký zájem, a když už si člověk něco vyhlédne, je to hned pryč. Je potřeba jednat rychle, jenže vyřídit v mezičase hypotéku nějaký čas trvá.
„Proto našim klientům nabízíme takzvanou hypotéku naruby, díky které mají schválený úvěr ještě předtím, než si jejich vysněnou nemovitost vyhlédnou. Následně mají 12 měsíců garantovanou úrokovou sazbu, a pokud si nevyberou, neplatí žádné sankce a smlouva se ukončí,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.
36 % vybraných klientů bank využívá k čerpání informací o úvěrech nějakou formu hypoteční kalkulačky. Dvě třetiny jich na základě výsledků vytvoří seznam preferovaných bank, které následně kontaktují.

67 % lidí má na tomto seznamu 2-3 banky, 31 % vybírá ze 4-8 institucí. Přímou návštěvu pobočky volí 28 % respondentů a 20 % jich vyhledává na internetových stránkách konkrétní banky.

  • „Lidé se snaží získávat informace všemi možnými způsoby. Internetové kalkulačky zvládnou ukázat přibližnou úrokovou míru a udělat základní porovnání hypoték. Při osobním kontaktu však bankovní poradci o klientovi získají mnohem více informací, které následně mohou využít v jeho prospěch,” říká Petra Kopecká a dodává: „Při volbě hypotéky by navíc úroková míra neměla být jediným kritériem pro rozhodování. Je to stejné, jako když se rozhodujeme o koupi čehokoli jiného. Nejnižší cena rozhodně automaticky neznamená nejlepší volbu."
    59 % lidí od banky očekává minimálně srovnatelnou nabídku úrokové míry, jako jim vyšla v hypoteční kalkulačce na internetu. 15 % zájemců o hypotéku předpokládá, že bude sazba vyšší a 27 % doufá v ještě nižší úrok, než vyšel v kalkulačce.
  • 54 % respondentů získalo kontakt na odhadce nemovitosti prostřednictvím banky, ve které si brali hypotéku. 25 % lidí využilo kontakt od nezávislého finančního poradce a 5 % má přímo známého, který se odhadům věnuje. 44 % žadatelů potom odpovědělo, že byl odhad hotový v průběhu několika dní.

Průzkum provedla v únoru a březnu 2019 agentura Ipsos pro Raiffeisenbank na vzorku 500 lidí, kteří si v posledních dvou letech sjednali hypotéku, nebo její sjednání v budoucnosti zvažují. Průzkum probíhal formou vyplnění online dotazníku.

Prezentace (ppt)