zavřít panel

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Za první pololetí 2024 vykázala Raiffeisenbank zisk ve výši 3,04 miliardy korun

30. 7. 2024

• Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 373 miliard Kč (meziroční nárůst o 4,9 %)
• Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 617 miliard Kč (meziroční nárůst o 15,4 %)
• Celková aktiva banky ve výši 762 miliard Kč (meziroční nárůst o 14,6 %)
• Čistý zisk banky dosáhl výše 3,04 miliardy Kč (meziroční nárůst o 28,1 %)
• Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost k 30. 6. 2024 ve výši 23,32 %

„Podle průzkumů, se kterými v Raiffeisenbank pracujeme, je pravidelné používání mobilního bankovnictví samozřejmostí už pro 8 z 10 Čechů. Kromě narůstajícího počtu uživatelů roste i obliba, s jakou je Čechy využíváno. Jednoduše řečeno chodí do banky v mobilu stále více lidí a stále častěji. A mě velmi těší, že jako jeden z lídrů na trhu v digitalizaci bankovních služeb dovede Raiffeisenbank reagovat na přání svých klientů a postupně jim dodávat další a další digitální vylepšení, která jsou pro ně žádoucí,“ říká Igor Vida, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank. „Jednou z aktuálních odpovědí na přání našich klientů, kterou bych rád uvedl jako příklad, je zavedení spořicích cílů v mobilní aplikaci. Jedná se o funkcionalitu umožňující lepší a pohodlnější organizaci úspor, k jednomu spořicímu účtu je možno nastavit až 10 spořicích cílů,“ dodává Igor Vida.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2024

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY
Čistý zisk banky za první pololetí 2024 dosáhl výše 3,04 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 28,1 %. Celkové provozní výnosy poklesly o 1,1 % na 8,49 miliardy Kč.
Čisté úrokové výnosy banky poklesly o 1,6 %, a dosáhly tak výše 6,38 miliardy Kč. Pokles je způsoben primárně vyplácením vyšších klientských úroků z důvodu rostoucích zůstatků na spořících účtech. Čisté výnosy z poplatků a provizí poklesly o 6,8 % na 2 miliardy Kč. Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích, dosáhly ztráty 50 milionů Kč, což činí zlepšení o 180 milionů Kč v porovnání s prvním pololetím roku 2023.

VKLADY A ÚVĚRY
Celková aktiva banky dosáhla výše 762 miliard Kč, a meziročně tak vzrostla o 14,6 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se zvýšil o 4,9 % na 373 miliard Kč. K růstu došlo jak na straně domácností ve formě spotřebitelských a hypotečních úvěrů, tak na straně firem ve formě projektových úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 15,4 % na 617 miliard Kč. Růst je tažen zvyšujícími se zůstatky na spořicích účtech v segmentu domácností.

NÁKLADY
Provozní náklady ve výši 4,45 miliardy Kč v meziročním srovnání poklesly o 1,4 %. Tento pokles je způsoben především nižšími odvody do Rezolučního fondu a Fondu pojištění vkladů.

ŘÍZENÍ RIZIK
Raiffeisenbank si nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek jsou v absolutní hodnotě v meziročním srovnání nižší o 868 milionů Kč, když v prvním pololetí 2024 došlo celkově k čistému rozpouštění opravných položek ve výši 6 milionů Kč, a to především díky segmentu firem.

KAPITÁL
Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2024 dosáhla výše 23,32 %. Oproti stejnému období loňského roku tak došlo ke snížení kapitálového poměru o 1,64 procentního bodu, především z důvodu, že v druhé polovině předchozího roku došlo k vyplacení dividendy. Pozitivní vliv na kapitálovou přiměřenost banky má syntetická sekuritizace podnikových půjček z roku 2023, která posiluje poměr kmenového kapitálu a rizikově vážených aktiv přibližně o 53 bazických bodů.