zavřít panel

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Za první pololetí 2024 poskytla Raiffeisen stavební spořitelna úvěry ve výši 4,7 miliardy korun

5. 8. 2024

• Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 4,7 mld. Kč (o 35 % více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku).
• Celková aktiva spořitelny ve výši 78,3 mld. Kč (meziročně stabilní).
• Počet nových smluv o stavebním spoření uzavřených za první pololetí 2024 je o 17,6 % vyšší než v polovině roku 2023.
• Výnosy narostly meziročně o 23 %.
• Čistý zisk spořitelny dosáhl výše 324 milionů Kč (meziroční pokles o 34 % kvůli mimořádným položkám v roce 2023).

Výnosy Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS) vzrostly o 23 % ve srovnání s předchozím obdobím, což je důkazem úspěšné expanze nabízených produktů a zlepšení šíře nabízených služeb. RSTS za to vděčí silnému růstu prodeje nových úvěrů o 35 % ve srovnání s minulým rokem, výrazně nad růstem trhu, a to u úvěrů hypotečního typu i u spotřebitelských úvěrů na bydlení. Raiffeisen stavební spořitelna si své místo na trhu upevňuje mimo jiné i slibným zahájením poskytování dotačního poradenství pro své klienty a objemem úvěrů na energetické úspory ve výši 325 milionů Kč.

Klienti RSTS si v letošním roce sjednali 44 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což představuje meziroční růst o 17,6 % navzdory snížení státní podpory. Díky atraktivní produktové nabídce tak spořitelna posílila svůj podíl na trhu nově uzavřených smluv z 16 % v prvním pololetí 2023 na téměř 18 % v prvním pololetí roku 2024.

Kromě zmíněného růstu výnosů dosahuje spořitelna stabilních provozních nákladů. Ukazatel poměru výnosů a nákladů ve výši 41 % dokazuje vysokou provozní efektivitu a schopnost Raiffeisen stavební spořitelny generovat zisky při kontrolovaných nákladech.

Výsledky odráží úspěšnou implementaci strategie RSTS a rostoucí synergie v rámci skupiny Raiffeisen v České republice. Už téměř 250 tisíc klientů stavební spořitelny používá moderní a neustále inovovanou mobilní aplikaci Raiffeisenbank, stavební spořitelna zase nabízí v rámci svého poradenství i běžné účty, hypotéky a spotřebitelské úvěry Raiffeisenbank, stejně tak jako majetkové a životní pojištění a penzijní spoření.

„Jsme hrdí na naše výsledky za první polovinu letošního roku, zejména na velmi dynamický obchodní růst a posílení naší pozice na trhu. Naše strategie zaměřená na spokojenost klientů, poradenství, digitalizaci a obchodní synergie v rámci skupiny se jasně vyplácí a my budeme i nadále usilovat o poskytování špičkových finančních a poradenských služeb našim klientům. K obchodnímu růstu a spokojenosti klientů přispívá síť našich finančních poradců s kompletní nabídkou produktů i zásadní pokrok v digitalizaci našich služeb. V tomto duchu bychom rádi pokračovali a zajistili klientům maximální pohodlí a spokojenost,“ komentuje výsledky Pavel Čejka, generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny.


BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2024

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY
Čistý zisk spořitelny za první pololetí 2024 dosáhl 324 milionů Kč, což představuje meziroční pokles o 34,4 % ovlivněný jednorázovým rozpuštěním opravných položek v roce 2023. Celkový provozní zisk se zvýšil o 55 % na 383 milionů Kč.
Čisté úrokové výnosy spořitelny vzrostly o 21 %, a dosáhly tak výše 578 milionu Kč. Nárůst je způsoben zejména růstem výnosů z úvěrů, které meziročně rostly o 18 %, a výnosy z investovaných aktiv, které rostly o 48 %. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 31 % na 130 milionů Kč.

VKLADY A ÚVĚRY
Celková aktiva spořitelny dosáhla výše 78,3 miliardy Kč. Objem nově poskytnutých úvěrů klientům se zvýšil o 35 % na 4,7 miliardy Kč. Objem klientských depozit poklesl o 0,85 % na 57,8 miliardy Kč.

NÁKLADY
Provozní náklady ve výši 325 milionů Kč díky aktivnímu řízení nákladů v meziročním srovnání stagnují.

ŘÍZENÍ RIZIK
Raiffeisen stavební spořitelna si i nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek jsou v absolutní hodnotě za první pololetí blízké nule.

KAPITÁL
Kapitálová přiměřenost spořitelny k 30. červnu 2024 dosáhla výše 24,4 %. Valná hromada banky rozhodla, že celý zisk společnosti za rok 2023 ve výši 827 milionů Kč ponechá v nerozděleném zisku jako posílení kapitálových fondů spořitelny.